22 Mayıs 2015 Cuma

TBL Playoff İlk Tur Değerlendirme

Türkiye Basketbol Liginde normal sezon tamamlandı ve playofflar başladı. Normal sezonu ilk 8'de bitiren takımlar ilk tur mücadelelerine başladı. Öncelikle normal sezonun nasıl tamamlandığına ve eşleşmelere bakarsak;


Bu aşamada eşleşmeler öncesi dikkat çekmemiz gereken nokta Beşiktaş'ın 9. olarak playoff dışında kalmış olması. Son hafta 5 takımın playoff şansı devam ederken, averaj hesapları ile Beşiktaş dışarıda kaldı. Sıralama sonucu oluşan eşleşmeler ise;

Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Liv Hospital
Anadolu Efes - Türk Telekom
Darüşşafaka Doğuş - Trabzonspor Medical Park
Pınar Karşıyaka - Banvit

3 maç üzerinden oynanan - ki büyük saçmalık - serilere ilk baktığımızda rekabetin yaşanabileceği, güzel seriler olarak görüyoruz. Ama federasyonun 3 maç üzerinden oynatma kararı ile hem daha gergin, hem de sürprize açık şekilde gelişmeye açık durumda. Her ne kadar sıralama sonucuna göre eşleşme yapılsa da, tek maç veya kısa serilerdeki reaksiyonlar, serilerin yeterince hakkaniyetli geçmemesini ağlayabilir diye düşünüyorum. 

Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Liv Hospital serisine bakacak olursak, ilk maçı Fenerbahçe beklenildiği şekilde rahat (93-67) kazandı ve 1-0 öne geçti. Galatasaray'ın içinde bulunduğu durum sebebiyle reaksiyon verememesi sonucu, serinin kaderi az çok ortaya çıktı diyebiliriz. Abdi İpekçi'de uzun zamandır yenilgi yüzü görmemesine karşın, bu sene bu gelenek bozulabilir gibi görünüyor.
Sonuç olarak serinin kısa olması sebebiyle 2-0 biter diyorum.

Anadolu Efes - Türk Telekom serisi, ilk bakışta rekabetin en az olacağını düşündüğüm seri olarak gözüme çarpıyor. Düşüncemi doğrularcasına ilk maçı Efes rahatça kazandı ve 1-0 öne geçti. Bu serinin de 3. maça kalmadan tamamlanacağı kanaatindeyim.

Gelelim ilk turun bence zor eşleşmelerine. Daçka - Trabzonspor, en bilinmezlere gebe seri. Daçka tecrübeli oyunculardan kurulu olmasına karşın ligin sonuna doğru formunu kaybetmiş durumda. Tabi ki bunda yaşlı oyuncuların ağırlıkta olmasının payı büyük. Trabzonspor ise, bu sene EuroChallenge'da finale kadar yükselmiş ve Avrupa'da oynamayı öğrenmiş bir takım. Bu vesileyle zor geçeceğini düşünüyordum ki Trabzonspor ilk maçı kazandı ve sahasına 0-1 ile giderek, kendi evinde tur atlama şansını elde etti. Taraftarlarının desteğini de arkasına alarak seriyi bitirmeye çalışacaklar fakat, şahsi fikrim Daçka'nın pes etmeyeceği ve seriyi İstanbul'a taşıyacağı yönünde. Zor olduğunun farkındayım ama Daçka'nın elenmeyeceğini düşünüyorum.

Karşıyaka - Banvit serisi ise benim gözümde elenene yazık olacak bir kapışma. Büyük takımlara deplasmanı layıkıyla yaşatan iki güzide kulübün eşleşmesinde, ibre Karşıyaka'dan yanaydı ve avantajı kaybetmeden Bandırma'ya tur için gidecek Karşıyaka. Bence seri Bandırma'da bitmez, tekrar İzmir'e gider ve muhteşem bir 3. maç izleriz. Serinin 1-1 olacağına dair fikrim ne kadar netse, kim tur atlar kısmı o kadar belirsiz. Günlük performansları değişkenlik gösteren iki takımdan gününde olan kazanır diyorum.

Son söz; Türkiye'de sporu yöneten her yönetimde olduğu gibi, anlamsız ve bana göre yanlış kararlar içinde geçen Playoff'lar, hak ettiği ilgiyi göremeyecek. Büyük bir sürpriz olmazsa da Fenerbahçe - Efes finali yaşarız, orada da kan gövdeyi götürür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder